torstai 18. marraskuuta 2010

Suomi - San Marino ja mietteitä suhtautumisestani kotimaiseen urheiluun aikaisemmin, nyt ja tulevaisuudessa

Piti alunperin kirjoittaa paljon lyhyempi ja ennenkaikkia tulevaisuutta käsittelevä kirjoitus, mutta karkasi kyllä hieman käsistä :D. Järkyttävän pitkä minäminä kirjoitus San Marino osuuden jälkeen. Tekstiä tuli kirjoitettua silloin tällöin noin neljän tunnin aikana, joten typerän kuuloisia kohtia on varmasti... hyviä huumorihetkiä :P

*****

Suomi - San Marino

Suomi lähti San Marinoa vastaan pelattavaan otteluun aivan kamalista lähtökohdista. Avausottelussa saatiin nolosti turpaan Moldovalta, jossa peliesitys oli aivan käsittämättömän surkea. Toki olisimme varmasti voittaneet tai pelanneet vähintään tasurin ilman Samin uloasjoa, mutta silti tuollainen haluttomuus oli aivan oksettavaa. Hollantia vastaan pelattiin hyvät puoli tuntia (15-45min), mutta Hollanti jäädytti pelin erinomaisesti toiselle puoliskolle. Unkaria vastaan hävisimme ottelun aivan loppuhetkien maalilla.. tällöin ajattelin, että "ihan hyvä vaan.. saadanpa Baxter helvettiin täältä", mutta nyt olen todennut sen, että tuo yksikin piste voi olla erittäin tärkeä vuoden päästä syksyllä, kun pisteet lasketaan yhteen ja jatkoon pääsevät joukkuueet ovat selvillä.

San Marino- ottelussa näytti taas peli olevan helvetin vaikeata. Mikään tarkka analyysi ekalta puoliajalta on omalta osalta vaiketa, sillä Suomella oli sentään pallonhallinta hyvää ekalla puoliajalla. Peli pysyi hyvin San Marinon puoliskolla ja täten Stadionin juoksurankenteiden takia peli oli lähinnä tiirailua. Ekan puoliskon suurin onnistuja ja epäonnistuja oli hieman yllättäen sama mies.. nimittäin Kasper "Kappe" Hämäläinen. Toisaalta mies oli rakentamassa lähes jokaista Suomen 1. puoliajan paikkaa, mutta toisaalta tuhlasi vaikka kuinka monta kertaa avopaikan myös. Onneksi Väykkä sai tehtyä sentään maalin, joka saattoi olla (Litmasen lisäksi) se ratkaiseva juttu 2. puoliajan dominointiin.

En tiedä että mitä helvettiä siellä kopissa tapahtui puoliajalla, mutta kentälle tuli aivan huikea Suomi. Täydellistä dominointia koko 47 minuuttinen.. aika uskomatonta jos tuollaisen efektin aiheuttaa Kuninkaan sisääntulo kentälle.. mitä helvettiä Suomelle käy kun tuo mies lopettaa?? Varmaan viisikymppisenäkin tuon uskomaton pallollinen peli kompensoi silloista hitautta. Litin tuleva korvaaja (ja oma lempipelaajan) oli eilen Suomen surkein.. Losa oli eilen aivan kujalla koko pelin ajan, vaikka jotenkin ihmeellisesti siinä on aina jotain (positiivista) vaarallisuutta kun hän on pallossa. Miklulle todella tärkeitä maaleja.. maajoukkueessa neljässä ottelussa viisi maalia, mutta Hannoverissa ei pääse edes kunnolla kentälle. Ehkä sielläkin annettaisiin jopa avauksen paikka lähiviikkoina?? Vaikka vastassa oli San Marino, niin silti nuo maalit olivat sellasia johon tarvitaan runsaasti myös omaa taitoa.

Kaiken kaikkiaan hieno peli, vaikka San Marino nyt mittarina on maailman huonoin. Valmentajakysymykseen en ota juuta enkä jaata.. Kunhan brittiä ei tule ja suomalaisista valitani ois Oka. Miklu ja Boström ovat aluillaan uralla ja Oka tuntee hyvin Suomen joukkueen. Jokin valmentaja joka on urallaan tottunut voittamaan olisi ideaali valmentaja... ei vaan ole tietoa, että onko halpoja tuollaisia tarjolla.

******

Mietteitä suhtautumisestani kotimaiseen urheiluun aikaisemmin, nyt ja tulevaisuudessa

Toinen asia josta kirjoitan tänään on se, että miten suhtaudun urheiluun tällä hetkellä.. etenkin akselilla jalkapallo ja jääkiekko.

Menneisyys
Nelisen vuotta sitten sain ilmaislipun otteluun Jokerit - JYP ja siitä se kaikki lähtikin. Toista kotiottelua en olekkaan käynyt sitten katsomassa irtolipulla vaan kausikortilla. Pari vuotta tästä eteenpäin mentiinkin lähinnä jääkiekkoa katsellen ja jalka pallo faneille naureskellen sen enemmän asiaa tutkimatta... "Eihän Suomi edes hei pääse arvokisoihin lol" asenteella mentiin nuo pari vuotta. Onneksi kuitenkin eräs iltapäivä huomasin että telkkaristahan tulee ottelu Wales - Suomi. Päätin katsoa tuon ottelun ja yllättäen innostuinkin tuosta ottelusta. Fiilis oli uskomaton kun Shefki Kuqi teki muistaakseni joko 2-0 tai 2-1 maalin ottelun loppuhetkillä. Jos Suomi olisi tuon matsin hävinnyt, niin varmaan gloryhunttauksen takia edelleenkin haukkuisin futista tylsimmäksi lajiksi jota maa päällän kantaa.. jälkikäteen on helppo sanoa, että onneksi Suomi voitti tuon matsin.

Tuosta se purema futiksen sitten tuli. On ehkä jopa hieman säälittävää, miten yksi keskustelupalsta voi vaikuttaa yhden ihmisen suhtautumiseen lajiin. Futisforumilla aluksi lähinnä viehätti se, että siellä ihmisiä kiinnosti samat asiat kuin allekirjoittanutta, kun taas Jatkoajassa vapaan alueen keskustelut eivät kiinnostaneet ns. edes vähää alusta. Huumorintaju Jatkoajassa on lähinnä tasoa "Miksei Jokerit hanki joukkuetta täyteen hurreja.. ainakin menestyisivät hehhe! tai "Kjeh Kjeh.. me voitas anta teillä tälläne Suikkanen.. ei se juo edes votka!".. FF2:lla huumori oli enemmän omaan makuun. Toinen asia foorumeiden välillä oli suhtautuminen katsomokulttuuriin. Jatkoajassa saadaan jostain ihan pikkuasiasta parinsadan viestin jupakka, kun taas FF2:lla oltiin kiinnostuneita katsomokulttuurista ja Jatkoajan suhtautumisen jälkeen tollainen tuli täydellisenä yllätyksenä.

Typeräähän sen on, että täysin itse lajiin liittymättömät asiat siirsivät keskittymistäni enemmän kohti futista. Pikkuhiljaa kuitenkin kiinnostus lajia kohti kasvo kasvamistaan ja enään ei ole nuo toissijaiset asiat se syy, miksi vietän jalkapalloa koskevilla sivustoilla enemmän aikaa kuin jääkiekon vastaavilla.


Viime vuosi ja nykyaika
Noin vuosi sitten olin aikalailla sellainen wnb- futisfani, joka halusi hehkuttaa innostustaan lajiin. Tälläistä näkee nykyään mm. Facebookissa, kun vasta parin vuoden sisällä lajiin ja Jokereihin tutustuneet ihmiset hehkuttaa Jokerit <3<3<3 sitä ja Jokerit <3<3<3<3 tätä, sekä vannovat pyhää vihaa tuota suurta saatanaa, IFK:ta kohden. Kuitenkin noin vuoden sisällä tilanne normalisoituu. Vieläkin rakastetaan Jokereita ja julleja vihataan, mutta sitä ei hehkuteta jokaikiseen paikkaan mitä löytää. Sama itselläkin oli aikoinaan Jokereiden ja nyt myös jalkapallon kanssa.. jokaiselle kaverille piti hehkuttaa Jokereita ja sitä kuinka hieno laji tuo fudis onkaan! Nykyään ei jaksa kokoajan noita asioita hehkutella, mutta jos joku haukkuu futista tai ilamisee rakkauttansa IFK:ta kohden, niin tuon kyllä omankin mielipiteeni esille.

Tällä hetkellä kamppailen sisäisesti kiinnostuksesta jääkiekkoa kohden.. lajia kohden se on mennyt jo täydellisesti, mutta Jokereiden takia sinne Areenalle jaksaa raahautua. Kuitenkin n. 75% otteluista pelataan ns. HMV- joukkueita vastaan, jolloin ei todellakaan jaksaisi Marraskuun kylmänä tiistaina loskassa kävellä katsomaan kun joku helvetin SaiPa tai Ässät ottaa parin maalin erolla turpaansa. Tunnelma hallissa on yhtä hyvä näissä kuin klassisen musiikin konserteissa ja ketään ei kiinnosta. Kuitenkin vastapainona on nämä ~20-25% otteluista, jotka tuottaa älyttömän kiiman (Kärpät, IFK ja varauksin Blues). Halli lähes täynnä ja loskaisinkin keli näyttää ihanalta auringonpaisteelta. Tunnelma hallissa parhaimmillaan sellainen, että sanoja ei sitä kuvaamaan löydä.. ei noitakaan kokemuksia toisaalta haluaisi vaihtaa pois.

Kuitenkin... vaikka lupasin itselleni FF2:n kendovihani huomattua sen, että en anna tuon suhtautumisen vaikuttaa omaan ajattelumaailmaan jääkiekkoa kohden, niin kiistaton faktahan kuitenkin se on, että jalkapallon EM-kisoihin pääsemin tuottaisi maallemme paljon enemmän kuuluisuutta, kuin MM- tai Olympiakisojen voitto jääkiekon puolella. Totuus on myös se, että jääkiekkoa harrastaa n. 12 maata tosissaan (tosisuuden rajana nyt vaikka futiksen Moldovan taso), kun taas futiksen puolella tuo luku on moninkertainen.. tarkkaa lukua en osaa edes sanoa.

Jalkapallon suhteen kiinnostus on päinvastaista. Viime kauden vaivaiset 5 Viikinkien kotipeliä, HJK:n europelin ja neljän Huuhkajien pelien jälkeen suunta on ylöspäin. Eurofutiskin kiinnostaa, vaikka yksikään seura tai pelaaja ei saa minua "huoraamaan". Citylle menee kuitenkin sympatiat.. aikalailla täysin samanlainen seura kuin Jokerit. Meillä vaan sheikkinä toimii muuan Harkimo :)


Tulevaisuus
Tulevaisuudesta nyt on vaikea kirjoittaa mitään. Tällä hetkellä suurimpana kysymyksenä on kausarit. 150e maksava Playoff- kausari pitäisi maksaa samaan aikaan kuin futiksen kausareita myös ostetaan. Jääkiekossa pelien määrän takia hinnat on aivan kamalat (tälle budjetille).. ensi kaudelle kun ei opiskelijakausaria saa, niin hinnaksi kaudesta tulee lähes 400€ (240e kausari + 150e poff- kortti).. hurja hinta ottaen huomiooon, että saipoja vastaan suurin osa otteluista. Kekäläisen dynastia toki houkuttaisi :)

Futiksen puolella tällä hetkellä leikin ajatuksella, jossa ostaisin niin Viikkareiden, kuin myös Klubin kausarin. Näköjään sen verran valitettavasti tuota gloryhunterismia ittestäkin löytyy, että pakko saada kokea edes sen korkeimman liigan huuma (ja etenkin mediahuomio). Hinnat ovat otteluiden takia paljon maltillisemmat ja noin 200 eurolla tuostakin selviäisi. Viikkareiden kortti sitä nyt ainakin tulee hankittua ensi kesäksi.
Mielenkiintoista nähdä miten suhtautuminen näihin kahteen lajiin muuttuu seuraavan viiden vuoden aikana.. antaa ajan näyttää se :)

Rispektit jos jaksoit lukea tänne asti :P

***

Joop tästä tuli järkyttävän pitkä minäminäminä- kirjoitus joka ei todellakaan ollut alunperin ideana. Näköjään omien ajatusten selvittämistä tämä oli. Piti avautua pissapåifk:stakin mutta ei jaksa... Joo mut ei muuta moi!

1 kommentti:

  1. Ihan mielenkiintoinen ajastusten virta, kommentoin hiukan vanhemman sedän ominaisuudessa.

    Peli sopi hyvin Litmaselle, tempo ei ollut kova ja peliin tarvittiin juuri älyä ja johtajuutta. Toisaalta peli oli jo voitettu, joten Littikin pystyi pelaamaan vapautuneesti. Kaiken kaikkiaan olosuhteet korostivat ehkä turhankin paljon Litmasen hyvyyttä. Toivottavasti Litti nähtäisiin tulevaisuudessa konsultoivassa roolissa maajoukkueessa, ehkä jopa joskus valmentajana.

    Olisi mielenkiintoista tulla ff2:seen nyt uutena käyttäjänä, itse löysin ff1 silloin vuosituhannen vaihteessa. Valitettavasti nykyaika on kitkenyt parhaimmat "terävyydet" jutuista pois, nykyinen ff2 on aika tissiposkinen verrattuna ff1 menoon aikoinaan.

    Tulevaisuudessa suosittelisin esim. jonkun ulkomaan reissun yhteydessä käymään katsomassa sen seudun futista. Pääsarjafutis on ehkä nykyään vähän liikaa kaupallistunut, mutta alasarjoistakin löytyy todellisia helmiä. FF2 jututkin luultavasti aukeavat paremmin jos on kokenut minkälaista kokonainen futiskulttuuri voi olla.

    VastaaPoista